Hitta vilse

Historien om Hitta Vilse 

Jag heter Hitta Vilse och min pappa heter Harry Sepp. Det är han som är på bilden med alla barnen. Harry har alltid gillar överlevnad och sånt och en gång var han i USA och fick höra om något som skulle bli jag och han skulle bli min pappa. Jag har kopierat en text från Civilförsvarsförbundets medlemstidning #1 2015. Det står lite om hur det gick till. Pappa säger ”modern okänd” när jag frågar om jag har någon mamma. Bilden på Harry är tagen när han var instruktör på ett Hitta Vilse-kalas i Nacka utanför Stockholm. Harry Sepp är naturligtvis hedersmedlem i min klubb!
Intresset för överlevnad tog ordentlig fart och Harry sökte mer kunskap hos internationella överlevnadsspecialister i Kanada, USA och Storbritannien. I början av 1980-talet rekommenderade en av kontakterna Harry Sepp att gå med i NASAR (National Association for Search and Rescue), en paraplyorganisation för frivilliga eftersöks- och räddningsgrupper. Året därpå åkte han till deras konferens i Dallas (USA). Där presenterades för första gången ”Hug a tree and survive” och Harry tyckte det var fantastiskt. Efter en del turer och flera år fick han tillstånd att ta idén till Sverige och överlät den sen till förbundet. När den lilla flickan Linn Turberg 1991 gick bort sig (hon följde efter familjens katt och gick vilse) satsade förbundet på konceptet. Den amerikanska versionen kunde inte användas rakt av i Sverige utan genomgick en rejäl omarbetning och anpassning till svenska förhållanden. Dessutom utökades konceptet att förutom till barn även vända sig till vuxna.
– Det är de som kan göra något, se till att barnen klär sig rätt och vara medvetna om effekterna av uttorkning och lågt blodsocker. Vilse såg dagens ljus. Namnet hittade dåvarande informationschefen Bernt Sehlstedt på ”man kan gå vilse och hitta vilse”, sa han, berättar Harry Sepp.
Hitta Vilse är i dag ett av Civilförsvarsförbundets mest välkända koncept.

Hitta Vilse-klubben

Hitta Vilse-klubben är till för alla barn och ungdomar. Här i klubben får du träffa mig Hitta Vilse och mina vänner Gottfrid, Hembert och så Kattis och Roffe. Vi gillar att lära ut hur man klarar sig om man går vilse eller det blir strömavbrott. Så du kommer nog att få ett och annat tips och lite idéer på experiment och sådant som du kan göra tillsammans med dina föräldrar.

3 tips från Hitta Vilse

1. Mitt första tips är naturligtvis att du ska krama ett träd om du går vilse i skogen. Glöm inte att tecknet för ”hjälp” är något med tre: tre streck i gruset på en stig, tre pinnar som ligger vågrätt till varandra.
2. Mitt andra tips är att försöka bygga en liten ”trädgård” runt det träd du har bestämt dig för att stanna vid och krama. Lägg grenar och kvistar på ett sådant sätt eller ställ upp mot varandra så att ingen kan missa att det är här du är. Har du någon med starka färger, kanske en tygpåse, kan du hänga upp den på någon kvist eller gren som sitter så att du når den.
3. Mitt tredje tips är att bygga en liten koja vid det träd där du bestämt dig för att stanna. En gran med låga grenar ger ett naturligt skydd men kanske kan du hitta några andra grenar att bygga vägar med. Grankvistar är också bra att ha som golv så att du inte blir blöt i rumpan om du sitter på marken i kojan.

hitta vilse
0

Start typing and press Enter to search