FRG

Frivilliga Resursgruppens uppgift är att finnas till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen eller vid andra behov. Frivilliga Resursgruppen kallas in på begäran av kommunledningen när något extraordinärt hänt för att till exempel hjälpa till med evakueringar, information, administration och andra praktiska uppgifter. Även medmänskligt stöd till drabbade är en viktig arbetsuppgift för FRG. Genom kommunen kan FRG vid behov även användas som en förstärkningsresurs för landsting och centrala myndigheter. FRG från flera kommuner kan också samverka vid händelser som korsar kommungränser. En FRG består av personer från olika frivilligorganisationer. De har rekryterats för att de har erfarenhet, utbildning och personliga förutsättningar för att klara de arbetsuppgifter som gruppen kan ställas inför.

Intresserad? Börja med att göra en intresseanmälan för FRG.

Ibland händer saker i samhället som ställer större krav på de offentliga resurserna än vad de är dimensionerade för. En myndighet kanske vänder sig till allmänheten för att få hjälp t ex vid en katastrof eller svår händelse i en kommun. Men oftare än så kommer allmänheten ändå för att man vill hjälpa till när något speciellt hänt. Allmänheten kan vara en tillgång, men i vissa fall blir det tvärtom – en belastning. Men det handlar ändå om att alltid möta dessa spontanfrivilliga på ett konstruktivt sätt – med ett gott ledarskap. Alla ska få känna sig sedda och bekräftade.

Civilförsvarsförbundet har lösningen som gör det möjligt att snabbt skapa en mottagningsorganisation, där alla som anmäler sig frivilligt tas om hand på bästa sätt: 30-minutersmetoden – så organiserar du frivilliga som spontant anmäler sig i en kris- eller katastrofsituation.

30-minutersmetoden tillhandahålls av Civilförsvarsförbundet. Vi erbjuder den genom Frivilliga Resursgruppen, FRG. Du som är intresserad kommun- eller annan myndighetsföreträdare eller arbetar inom en ideell organisation är välkommen att kontakta någon av vår personal för FRG och stöd i organisationsutv. eller övrig personal för mer information.

Media hänvisas till Civilförsvarsförbundets generalsekreterare, telefon 08-629 63 75.

Vecka 1 år 2016 fanns Frivilliga Resursgruppen i 162 av Sveriges 290 kommuner: 145 kommuner har FRG och ytterligare 17 kommuner har tecknat FRG-avtal och påbörjat rekrytering eller gett grönt ljus till att rekrytering till FRG påbörjas.
Intresserad av att engagera dig i FRG? Börja med att göra en intresseanmälan för FRG.

Län Kommuner där det finns minst en FRG (exklusive de som påbörjat eller ska påbörja rekrytering)
Blekinge Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Sölvesborg, Ronneby
Dalarna Avesta, Borlänge, Falun, Hedemora, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro, Älvdalen, Gagnef
Gotland Gotland
Gävleborg Bollnäs, Ovanåker, Sandviken, Söderhamn
Halland Kungsbacka, Laholm
Jämtland Härjedalens kommun (uppbyggnad pågår 2015/2016, finns med i listan på egen begäran)
Jönköping Jönköping, Gnosjö, Gislaved, Aneby, Eksjö
Kalmar Emmaboda, Hultsfred, Kalmar, Mönsterås, Borgholm, Nybro, Oskarshamn
Kronoberg Alvesta, Tingsryd, Älmhult
Norrbotten Boden, Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå, Överkalix
Skåne Klippan, Kristianstad, Osby, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga, Landskrona, Lomma, Lund, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Ystad, Tomelilla, Trelleborg, Simrishamn, Vellinge
Stockholm Huddinge, Järfälla, Nacka, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Vallentuna, Värmdö, Österåker (Åkersberga), Upplands-Bro, Haninge, Danderyd
Södermanland Flen, Strängnäs
Uppsala Heby
Värmland Arvika, Eda, Filipstad, Grums, Hagfors, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Storfors, Sunne, Hammarö, Forshaga
Västerbotten Robertsfors, Skellefteå, Umeå, Vännäs
Västernorrland Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors
Västmanland Arboga, Fagersta, Kungsör, Köping, Västerås, Skinnskatteberg, Hallstahammar, Norberg, Sala
Västra Götaland Borås, Göteborg, Härryda, Mark, Partille, Strömstad, Svenljunga, Vårgårda, Åmål, Alingsås, Bengtsfors, Stenungsund, Kungälv, Ale, Tjörn, Lerum, Uddevalla, Ulricehamn, Skövde
Örebro Askersund, Degerfors, Karlskoga, Kumla, Laxå, Lindesberg, Nora, Örebro, Hällefors, Hallsberg
Östergötland Boxholm, Kinda, Mjölby, Vadstena, Ydre, Ödeshög, Linköping, Norrköping, Motala
0

Start typing and press Enter to search